JABŁECZNIK SIOSTRY

Składniki;

 

1/2 kg. mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag. margaryny
5 żółtek
6 łyżek wody
1 proszek do pieczenia mały
1 cukier wanilinowy

 

Mus jabłkowy;

 

 

1 i ½ litra musu jabłkowego
2 galaretki cytrynowe
1 kisiel cytrynowy

Wykonanie;

 

 

Margarynę posiekać z mąką, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce i podzielić na 2 części.  Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę 25x44cm.wyłożoną papierem do pieczenia.

Mus jabłkowy;

Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kisielem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. około 45-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *