Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki kaszy manny

1 szklanka cukru

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek


Masa makowa:

1 puszka masy makowej 900g.

3 łyżki bułki tartej


Wykonanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Jedną część ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mak wg. własnego smaku. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temperaturze180 C. i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *