Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Masa makowa:
1 puszka masy makowej 900g.
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Jedną część ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mak wg. własnego smaku. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temperaturze180 C. i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub cukrem pudrem.