Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
? szklanki cukru
? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Piana makowa
5 białek
? szklanki cukru
1 szklanka maku
100 g. wiórków kokosowych
Piana kokosowa:
5 białek
? szklanki cukru
200 g. wiórów kokosowych
Krem budyniowy:
1 litr mleka
5 żółtek
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
300 g. masła
Dodatkowo:
300 g. dżemu wiśniowego
50 g. startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Mąki przesiane ,wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piecz około 25 minut w temperaturze 180C.
Piana makowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać.Piecz w blaszce w której był pieczony biszkopt około 30 minut w 180 C.
Piana kokosowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.Piecz osobno (w blaszce o tych samych wymiarach w których pieczony był biszkopt przez około 30 minut w temperaturze 180 C.
Krem:
Do ? litra mleka wsypać budynie, mąki oraz cukier. Dodać żółtka i wymieszać, Resztę mleka zagotować. Dodać mleko z mąkami, gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienie. Powstały budyń ostudzić.Miękkie masło ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń.
Układać warstwami: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić kilka godzin