CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ SEROWĄ

 

Składniki:

 

3/4 szklanki cukru

2 duże jajka

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka ciemnego kakao

3/4 szklanki oleju

1/4 szklanki startej na najdrobniejszych oczkach marchewki

 

Wykonanie:

 

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.. Dodajemy olej, mąkę,sodę, proszek do pieczenia ,cynamon ,kakao i startą marchewkę.Pieczemy dwa takie same ciasta na blasze wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia..

 

Krem:

 

25 dag. miękkiego masła

1 kostka sera śmietankowego

1 szklanka śmietany kremówki

2 galaretki cytrynowe

 

Wykonanie:

Galaretki rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać 1 łyżkę żelatyny ,rozmieszać. Ucieramy masło z serem, dodajemy śmietankę i lekko tężejące galaretki.

 

Dodatkowo:

1 paczka okrągłych biszkoptów

1 galaretka wiśniowa rozrobiona w 3/4szklanki wody

 

Wykonanie:

Galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody .Wystudzić .Galaretkę pokroić w kostkę .Na pierwszym blacie ciasta wyłożyć krem. Na kremie ułożyć nasączone biszkopty. Między biszkoptami ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykryć drugim blatem ciasta. Docisnąć. Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *