Składniki:
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki startej na najdrobniejszych oczkach marchewki
Wykonanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.. Dodajemy olej, mąkę,sodę, proszek do pieczenia ,cynamon ,kakao i startą marchewkę.Pieczemy dwa takie same ciasta na blasze wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia..
Krem:
25 dag. miękkiego masła
1 kostka sera śmietankowego
1 szklanka śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Galaretki rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać 1 łyżkę żelatyny ,rozmieszać. Ucieramy masło z serem, dodajemy śmietankę i lekko tężejące galaretki.
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 galaretka wiśniowa rozrobiona w 3/4szklanki wody
Wykonanie:
Galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody .Wystudzić .Galaretkę pokroić w kostkę .Na pierwszym blacie ciasta wyłożyć krem. Na kremie ułożyć nasączone biszkopty. Między biszkoptami ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykryć drugim blatem ciasta. Docisnąć. Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.