Składniki:
50 dag mąki
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
1cukier waniliowy
2łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
Składniki:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Ponadto:
10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
1 puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Mąkę i proszek przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i miód, oraz pokrojoną w kawałki margarynę i posiekać nożem Połączyć rękoma wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki 24 x 36 wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180 C. Wystudzić.
Krem :
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć z chłodną żelatyną. Wyłożyć całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią ciasta .Wierzch cista posmarować masą krówkową i posypać drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.