Składniki:

50 dag mąki
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
1cukier waniliowy
2łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

Składniki:

1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

Ponadto:
10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
1 puszka masy krówkowej

Wykonanie:

Mąkę i proszek przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i miód, oraz pokrojoną w kawałki margarynę i posiekać nożem Połączyć rękoma wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki 24 x 36 wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180  C. Wystudzić.

 

Krem :

 

Wykonanie:

 

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć z chłodną żelatyną. Wyłożyć całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią ciasta .Wierzch cista posmarować masą krówkową i posypać drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *