Składniki:

 

1i 1/2 kg. kurczaka

3 łyżki mąki

3 łyżki masła roślinnego

1 cebula

1/2 szklanki bulionu

5-6 śliwek

3 jabłka,

20 dag. pomidorów

1 łyżeczka sosu chili

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą, obtoczyć w niej kurczaka i obsmażyć na  tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Dolać sos chili i obrane, drobno pokrojone pomidory. Po doprowadzeniu do wrzenia doprawić solą i pieprzem, włożyć podzielone na ćwiartki śliwki i obrane, pokrojone na cieniutkie plasterki jabłka. Zagotować, przełożyć do naczynia z kurczakiem, przykryć i zapiekać w piekarniku półtorej godziny. W połowie pieczenia można do brytfanny włożyć obrane ziemniaki i upiec razem z kurczakiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *