Składniki:
Ciasto kakaowe:
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
15 dag. margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto biszkoptowe:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka
25 dag. masła lub margaryny, miękkiej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x35 cm. Piecz w temperaturze 180 C. przez 20 minut.
Biszkopt:
Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20x 35 cm. i piecz w temperaturze 170 C. przez około 25 -30 minut. Ostudzić.
Budyń:
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką,pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zagotowania). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.
Blaty przełożyć kremem:
Na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.