CIASTO MIODOWE PRZEKŁADANE KREMEM

Składniki:

Ciasto kakaowe:

2i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

15 dag. margaryny lub masła

1 jajko

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto biszkoptowe:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

4 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1/2 litra mleka

25 dag. masła lub margaryny, miękkiej

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x35 cm. Piecz w temperaturze 180 C. przez 20 minut.

Biszkopt:

Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20x 35 cm. i piecz w temperaturze 170 C. przez około 25 -30 minut. Ostudzić.

Budyń:

Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką,pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zagotowania). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Blaty przełożyć kremem:

Na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *