Składniki;
Ciasto:
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oliwy
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka;
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
12 i 1/2 dag.masła
Dodatkowo;
owoce sezonowe np. jagody, śliwki
Wykonanie;
Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając po trochu maślankę i oliwę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce sezonowe układamy na cieście, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku180C.około45 -55 minut lub do suchego patyczka.
Kruszonka;
Miękkie masło ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę tak, by powstały grudki, rozkruszamy na owocach .
Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.