CIASTO NA MAŚLANCE

Składniki;
Ciasto:

1 szklanka maślanki lub kefiru

2 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oliwy

2 i 1/2  szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka;

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

12 i 1/2 dag.masła

Dodatkowo;

owoce sezonowe np. jagody, śliwki

Wykonanie;

 

Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając po trochu maślankę i oliwę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce sezonowe układamy na cieście, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku180C.około45 -55 minut lub do suchego patyczka.

Kruszonka;

Miękkie masło ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę tak, by powstały grudki, rozkruszamy na owocach .

Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *