Składniki:
40 dag. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
30 dag. cukru
2-3 łyżki soku cytrynowego
1 galaretka cytrynowa
Masa orzechowa:
25 dag. orzechów włoskich
1 szklanka mleka
25 dag. masła
20 dag. cukru pudru
Dodatkowo:
5 kostek czekolady
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy tłuszcz, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko siekamy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta pieczemy osobno w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w blaszce. 25 x 36 cm. 20 minut w temperaturze 170C. Ciasto wyjmujemy z formy gdy jest jeszcze ciepłe.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy trzemy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier,sok cytrynowy i galaretkę. Dusimy na małym ogniu jeszcze chwileczkę. Ciepłe jabłka rozsmarowujemy na jednym placku kruchego ciasta i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając.
Masa orzechowa:
Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieją i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wykładamy na drugi placek. Ozdabiamy czekoladą startą na małych oczkach.Ciasto schładzamy najlepiej na całą noc w lodówce.