Składniki;
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 i1/2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Galaretka z owocami:
2 galaretki
1 litrowy kompot jagodowy
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag. cukru
25 dag. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo;
1 pasek czekolady mlecznej
Wykonanie;
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą na sztywno. Następnie dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach, dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy ciasto jest wymieszane wylać ciasto na przygotowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w 180 C.około 25 minut.
Z kompotu odsączyć owoce. Podgrzać 4 szklanki soku i rozpuścić w nim galaretki. Następnie dodać owoce i pozostawić do zgęstnienia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na biszkopt i wstawic placek do lodówki.
Bita śmietana;
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubić .Pod koniec ubijania dodac cukier, cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Gdy galaretka zastygnie na cieście wylać na nią ubitą śmietanę i posypać startą czekoladą.