Składniki;
Bita śmietana:
1/2  litra śmietany 30%
1 i1/2  łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Galaretka z owocami:
2 galaretki
1 litrowy kompot jagodowy
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag. cukru
25 dag. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;

1 pasek czekolady mlecznej

Wykonanie;
Biszkopt:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą na  sztywno. Następnie  dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach,  dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy ciasto jest wymieszane wylać ciasto na  przygotowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w 180 C.około 25 minut.
Z kompotu odsączyć owoce. Podgrzać 4 szklanki soku i rozpuścić w nim galaretki. Następnie dodać owoce i pozostawić do zgęstnienia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na biszkopt i wstawic placek do lodówki.

Bita śmietana;

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubić .Pod koniec ubijania dodac cukier, cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Gdy galaretka zastygnie na cieście  wylać na nią ubitą śmietanę i posypać startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *