Składniki:

4 szklanki mąki
37 i 1/2 dag.  margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 proszek  do pieczenia
1 cukier waniliowy

Piana:

6 białek

1 szklanka cukru

Dodatkowo:

1 krem karpatkowy

orzechy jak ktoś chce

1 kieliszek wódki

1 tabliczka czekolady

1łyżka masła

 

Wykonanie:

 
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Rozłożyć je na 2 blachy,wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować powidłami. Grubość zależy od upodobania. Na powidła wyłożyć warstwę piany ubitej z białek i szklanki cukru. Można posypać orzechami. Obie blachy, jak wejdą na raz, do pieca  wkładamy na 50 minut do nagrzanego piekarnika  180C.. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Na jeden placek wylać krem  karpatkowy  ugotowany według instrukcji na opakowaniu, Dodać  wódkę wymieszać. Na krem położyć drugi placek, ale odwrócony orzechami do kremu. Całość polać polewą rozpuścić tabliczkę czekolady z odrobina masła.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *