Składniki;
5 paczek herbatników
1 dżem jagodowy
1 słoik kremu korówkowego 370 g.
1/2 litra śmietany 30%
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe z cukrem 35 gram każdy
1/2 litra mleka
75 g płatki migdałowe
Wykonanie;
Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm. wyłożyć herbatnikami.Ugotować 2 budynie na 1/2 litra mleka. Wylać na herbatniki, lekko przestudzić, na to ułożyć następną porcję herbatników.
Herbatniki posmarować najpierw kremem korówkowym, następnie dżemem jagodowym. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Płatki migdałowe, podpiec chwilkę na suchej patelni, aż zmienią lekko kolor, wystudzić posypać ciasto.