Składniki:
Ciasto:
25 dag. cukru pudru
25 dag. prawdziwego miodu
1/2 kg.mąki pszennej
10 dag. orzechów włoskich
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
1/2 kg. masła
1 szklanka mleka
25 dag. orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
3 jajka.
1cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i zostawić na 3 godziny. Następnie upiec z tego ciasta 2 placki w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm, wysmarowanej i posypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 C.około 20 minut.
Krem:
Zmielone orzechy zalać ½ szklanki wrzącego mleka. Cukier zagotować z resztą mleka, dodać wymieszane z mąką i cukrem waniliowym jajka. Do tego dodać orzechy i zagotować stale mieszając. Wystudzić. Masło ucierać i dodawać wystudzoną masę orzechową. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu polać polewą lub zetrzeć czekoladę.