Składniki:

Ciasto:

25 dag. cukru pudru

25 dag. prawdziwego miodu

1/2 kg.mąki pszennej

10 dag. orzechów włoskich

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

1/2 kg. masła

1 szklanka mleka

25 dag. orzechów włoskich zmielonych

½ szklanki cukru

3 jajka.

1cukier waniliowy

1 czubata łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Wszystkie składniki  na ciasto wyrobić i zostawić na 3 godziny. Następnie upiec z tego ciasta 2 placki w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm, wysmarowanej i posypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180  C.około 20 minut.

Krem:

Zmielone orzechy zalać ½ szklanki wrzącego mleka. Cukier zagotować z resztą mleka, dodać wymieszane z mąką i cukrem waniliowym jajka. Do tego dodać orzechy i zagotować stale mieszając. Wystudzić. Masło ucierać i dodawać wystudzoną masę orzechową. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu polać polewą lub zetrzeć czekoladę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *