Składniki:
2 jajka
100 ml. oleju
1 szklanka maślanki
25 dag. mąki pszennej
15 dag. drobnego cukru
2,5 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika4
100 g. gorzkiej czekolady, posiekanej
Wykonanie:
Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną przesiać i wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować nie za długo, tylko do połączenia się składników. Wsypać czekoladę, wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm.wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wlać do niej ciasto. Piecz w temperaturze 175 C. przez około50- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.