CIASTO PIERNIKOWE Z CZEKOLADĄ

Składniki:

2 jajka

100 ml. oleju

1 szklanka maślanki

25 dag. mąki pszennej

15 dag. drobnego cukru

2,5 łyżki kakao

2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika4

100 g. gorzkiej czekolady, posiekanej

Wykonanie:

Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną  przesiać i wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować nie za długo, tylko do połączenia się składników. Wsypać czekoladę, wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm.wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wlać do niej ciasto. Piecz w temperaturze 175 C. przez około50- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *