Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki, 20 dag
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
tyle kwaśnej śmietany, ile zabierze ciasto
1 cukier waniliowy
Masa serowa:
1 kg. zmielonego sera
2łyżki mąki ziemniaczanej
1/2szklanki mleka
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 czyści i upiec osobno 3 placki w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia 20×30.w 180C. Około 15-20 minut. Do twarogu dodać , jajka, cukier, wanilię i dobrze wymięszać, podgrzać aż masa będzie lejąca, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszany w mleku. Wszystko połączyć i zagotować uważając, bo masa lubi przypalić się. W blaszce układać naprzemian placki i gorącą masę serową, schłodzić polać polewą kakaową, przykryć folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniejna noc.