Składniki:

 

12 jajek

20 dag. cukru pudru

25 dag. twardej czekolady

25dag. migdałów ze skórką.

Masa:

25 dag. migdałów bez skórki

25 dag. cukru

sok z jednej cytryny

3/4 laski wanilii

 

Glazura:

 

25 dag. czekolady

10 dag. cukru

4 dag. masła

1/2 szklanki śmietanki

 

Wykonanie:

 

W makutrze (lub mikserem) utrzeć żółtka z cukrem do białości, wlać rozpuszczoną czekoladę i ciągle ucierając, stopniowo dodawać zmielone migdały ze skórką, a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut na niezbyt silnym ogniu. Ciasto upiec dzień przed zrobieniem tortu. Obrane i przesuszone migdały, przeznaczone na masę, zemleć. Cukier zalać szklanką wody i ugotować na gęsty syrop, dodać migdały, zagotować, zdjąć z ognia i ucierać, aż masa zbieleje, wówczas dodać sok z cytryny i drobniutko posiekaną wanilię i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Ciasto przekroić na 2-3 krążki, przełożyć masą migdałową, oblać glazurą czekoladową, udekorować migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *