CIASTO SERO-MAK ANI

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

10 dag. masła

1 żółtko

7 dag. cukru pudru

3 łyżki gęstej śmietany

łyżeczka proszku do pieczenia

12 łyżek powideł śliwkowych

Masa makowa:

30 dag. maku

10 dag. masła

4 jajka

25 dag. cukru pudru

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :

75 dag .sera białego twarogu

30 dag. cukru pudru

15 dag. masła

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

garść sparzonych rodzynek

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Mąkę  posiekać z masłem,dodać cukier puder,żółtko,śmietanę i proszek do pieczenia.Szybko zagnieść ciasto,odstawić na 30 minut do lodówki.Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i posypana bułką tartą i  posmarować cienko powidłami.

Mak:

Sparzyć,zmielić.Masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku.Dołożyć mak,bułkę tartą,proszek do pieczenia.Na koniec dodać ubitą pianę z białek.Wymieszać,wyłożyć na ciasto na blaszce.

Ser:

Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać doda   rodzynki i pianę z białek.Wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Piecz  około g50-60minut w temperaturze 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *