Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag. masła
1 żółtko
7 dag. cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżek powideł śliwkowych
Masa makowa:
30 dag. maku
10 dag. masła
4 jajka
25 dag. cukru pudru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
75 dag .sera białego twarogu
30 dag. cukru pudru
15 dag. masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść sparzonych rodzynek
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem,dodać cukier puder,żółtko,śmietanę i proszek do pieczenia.Szybko zagnieść ciasto,odstawić na 30 minut do lodówki.Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i posypana bułką tartą i posmarować cienko powidłami.
Mak:
Sparzyć,zmielić.Masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku.Dołożyć mak,bułkę tartą,proszek do pieczenia.Na koniec dodać ubitą pianę z białek.Wymieszać,wyłożyć na ciasto na blaszce.
Ser:
Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać doda rodzynki i pianę z białek.Wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Piecz około g50-60minut w temperaturze 180C.