Składniki:

 

1 dojrzałe awokado

1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory

1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek

40 dag.  pieczonego kurczaka albo szynki lub innego mięsa

5 dag. sera pleśniowego

kilka orzeszków indyjskich

natka pietruszki

sól

pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z cytryny lub ocet winny

 

Wykonanie:

 

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub   pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny,  przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki.  Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *