Składniki:
1 dojrzałe awokado
1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag. pieczonego kurczaka albo szynki lub innego mięsa
5 dag. sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Wykonanie:
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.