CIASTO SEROWO MAKOWE

Składniki:

Ciasto serowe:

 1i1/2 kg. białego sera

30 dag. margaryny lub masła

40 dag. cukru pudru

6 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczane

bakalie

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Składniki:

Ciasto makowe:

 25 dag maku

35 dag cukru pudru

6 jajek

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

bakalie

olejek migdałowy lub rumowy

Wykonanie:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą  z białek. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.

Polewa:

2 dwie łyżki margaryny

2 łyżki mleka

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *