Składniki:
2 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 kg. śliwek
Wykonanie:
Umyte śliwki przecinamy na połowę lub ćwiartki zależnie od wielkości śliwek. Masło drobno siekamy, dodajemy do maki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki. Z 250 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gesty budyń. Formę tortownicę 22cm – 24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Polówkę ciasta wykładam na dno formy, następnie układam śliwki, budyń i na wierzch nakładam drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do180 C. i pieczemy około 45-60 minut w zależności od piekarnika, do zrumienienia się ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub polać polewą czekoladową.