KURCZAK PO KURPIOWSKU

Składniki:

1duży kurczak
15dag masła
5dag suszonych śliwek
15 dag. gruszek suszonych
1/2litra zsiadłego mleka
2lyzki ostrej musztardy
pęczek natki pietruszki
sol

Wykonanie:

Kurczaka umyć osuszyć i nafaszerować opłukanymi suszonymi owocami i posiekaną natką pietruszki i dokładnie zaszyć, posolić, natrzeć musztardą. Włożyć do garnka, zalać zsiadłym mlekiem i zostawić w lodowce na noc, brytfankę wysmarować masłem i ułożyć w niej wyjętego z marynaty kurczaka, piec około 40min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni,można podawać na gorąco z sosem z pieczenia
lub na zimno z dowolnym pikantnym sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *