Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

200 g. masła

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

11 łyżek mleka

śliwki przekrojone na pół

Wykonanie:

 

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Rozdzielić żółtka od białek. Do masy dodawać stopniowo  po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera. Przesiać mąkę. Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno. Wymieszać drewnianą łyżką masę z pianą. Wysmarować tortownicę  okrągła 26 cm. margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Przelać masę do foremki. Poukładać śliwki  rozcięciem do góry Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ciasto na około 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem do szaszłyków ciasto  gdy suchy ciasto gotowe. Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *