Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
200 g. masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
11 łyżek mleka
śliwki przekrojone na pół
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Rozdzielić żółtka od białek. Do masy dodawać stopniowo po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera. Przesiać mąkę. Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno. Wymieszać drewnianą łyżką masę z pianą. Wysmarować tortownicę okrągła 26 cm. margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Przelać masę do foremki. Poukładać śliwki rozcięciem do góry Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ciasto na około 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem do szaszłyków ciasto gdy suchy ciasto gotowe. Posypać cukrem pudrem.