Składniki;
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
1cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
25 dag.masło roślinne
6 jajek
szczypta soli
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto;
1 kg. wypestkowanych śliwek
Beza;
2 kisiele truskawkowe bez cukru
1/2 szklanki cukru do piany
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić go na 2 części na większą i mniejszą część.Większą połowę ciasta rozprowadzić na blaszce,o wymiarach 25x40cm,wysmarowanej tłuszczem, i wyłożonej papierem do pieczenia nakłuwać ciasto widelcem,ułożyć wypestkowane śliwki do góry przecięciem a skórką na dól,resztę ciasta pod mrozić.
Beza;
Do białek dodać, szczyptę soli,ubijając,dodać cukier, ubijać na sztywno i na końcu dodać kisiele wymieszać,wyłożyć pianę na śliwki.Z zamrażalnika wyjęte ciasto zetrzeć na dużej tarce jarzynowej i posypać na pianę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C. około 50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.