Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
800 ml. maślanki
2 opakowania śnieżki
3 galaretki truskawkowe
30 dag. truskawek
Pianka:
200 ml. mleka
1 opakowanie śnieżki
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywna pianę, cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wymiarach 25 x 35 cm . Piec około 35 minut w temp: 180C.
Masa:
1 galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do stężenia. Pokroić na małe kawałki. 2 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzątku, odstawić do stężenia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Schłodzoną maślankę wymiksować ze śnieżkami i tężejącymi galaretkami. Do masy dodać pokrojoną galaretkę i pokrojone truskawki, wymieszać. Wyłożyć na biszkopt.
Pianka:
Do schłodzonego mleka wsypać śnieżkę i ubić. Dodać tężejącą galaretkę i jeszcze ubijać przez chwilę. Piankę wyłożyć na masę. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.