Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru+ 3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
12 i 1/2 dag. masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto;
4 średnie łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w 5 cm. plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut,a następnie odsączyć sok.
Ciasto;
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i posypać rabarbarem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C. około 45-50 minut.Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.