Składniki:
1 słoik (720 ml.) wiśni
12,5 dag. masła
17,5 dag .+7,5 dag cukru
sól
2 opakowania cukru wanilinowego
17,5 dag. + 1 łyżka mąki pszennej
3 dag. mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
7,5 dag. mielonych orzechów laskowych
50 dag. Mascarpone
50 dag. Twarogu
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wiśnie odsączyć z zalewy. Masło utrzeć ze szczyptą soli, 17,5 dag. Cukru i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Porcjami wysypywać do ucieranej masy. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piecz około 50 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i odstawić je do całkowitego wystudzenia. Zmielony twaróg połączyć z serkiem mascarpone,7,5 dag. cukru, cynamonem i drugim cukrem wanilinowym. Na wierzchu ciasta rozsmarować krem serowy. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cynamonem, udekorować wisienkami koktajlowym i listkami mięty.