CIASTO UCIERANE Z WISNIAMI

Składniki:

1 słoik (720 ml.) wiśni

12,5 dag. masła

17,5 dag .+7,5 dag cukru

sól

2 opakowania cukru wanilinowego

17,5 dag. + 1 łyżka mąki pszennej

3 dag. mąki ziemniaczanej

3 jajka

1/2 opakowania proszku do pieczenia

7,5 dag. mielonych orzechów laskowych

50 dag. Mascarpone

50 dag. Twarogu

1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Wiśnie odsączyć z zalewy. Masło utrzeć ze szczyptą soli, 17,5 dag. Cukru i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Porcjami wysypywać do ucieranej masy. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piecz około 50 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i odstawić je do całkowitego wystudzenia. Zmielony twaróg połączyć z serkiem mascarpone,7,5 dag. cukru, cynamonem i drugim cukrem wanilinowym. Na wierzchu ciasta rozsmarować krem serowy. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cynamonem, udekorować wisienkami koktajlowym i listkami mięty.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *