Składniki :
10 jajek
8 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
12 łyżek cukru
2 łyżki cukru
Polewa:
1 czekolada
2 łyżki mleka
Biszkopt:
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . Podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
Jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną.
Pianka:
Składniki:
1 mleko zagęszczone niesłodzone 2 szklanki
2 galaretki gruszkowe
1 szklanka wody
wiśnie bez pestek
2 słoiki syrop z wiśni
2 galaretki wiśniowe
Wykonanie:
1 szklankę mleka skondensowanego ubijać aż zwiększy swoją objętość wtedy wlać do niego zimną płynną galaretkę gruszkową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, zastygająca zalać ciasto .Gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galaretką, których galaretka jest rozpuszczona w szklance syropu wiśniowego i 2i1/2 szklanki wody, wstawić do lodówki niech zastygnie. Przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować.