Składniki :

10 jajek

8 łyżek mąki

3 łyżki kakao

1 łyżka proszku do pieczenia

12 łyżek cukru

2 łyżki cukru

 Polewa:

1 czekolada

2 łyżki mleka

Biszkopt:

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka  ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . Podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

Jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną.

Pianka:

Składniki:

1 mleko zagęszczone niesłodzone 2 szklanki

2 galaretki gruszkowe

1 szklanka wody

wiśnie bez pestek

2 słoiki syrop z wiśni

2 galaretki wiśniowe

Wykonanie:

1 szklankę mleka skondensowanego ubijać aż zwiększy swoją objętość wtedy wlać do niego zimną płynną galaretkę gruszkową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, zastygająca zalać ciasto .Gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galaretką, których galaretka jest rozpuszczona w szklance syropu wiśniowego i 2i1/2 szklanki wody, wstawić do lodówki niech zastygnie. Przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *