PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

 

 

2i1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 kostka margaryny

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

aromat waniliowy

Piana:

4 białka

1 szklanka cukru

cynamon

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać ,posiekać razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3 ), zawinąć w folię. Większą cześć ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku. Po pół godziny rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę ( również brzegi blaszki), ponakłuwć widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem. Z białka i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 C. przez około 50 – 60 minut zdo złocenia ciasta  .Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *