Składniki:

Ciasto:

10 jajek

3/4 szklanka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanka mąki tortowej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 szklanka czubata cukru

2 łyżki czubate ciemnego kakao

1/4 szklanki czekolady w proszku

Krem:

2 kremy czekoladowe do tortów

2 czubate łyżki czekolady w proszku

25 dag.masła roślinnego

Poncz:

1 i 1/2  szklanki chłodnej przegotowanej wody

cukier do smaku

2 łyżki likieru wiśniowego

Ponadto:

wiśnie w syropie

wiśnie z likieru

polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

 

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać przesiane wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm. wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w 180 C.

Krem:

Krem zrobić wg. przepisu na opakowaniu,dodać masło,i czekoladę ,wszystko wymieszać. Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na połowę,nasączyć ponczem,przełożyć kremem,ułożyć wiśnie z syropu następnie przykryć drugim ciastem. Górę ciasta posmarować pozostałym kremem wyłożyć pozostałymi wiśniami polać polewą czekoladową.Udekorować według uznania  wisienkami lub posypać kokosem.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *