Składniki:

Ciasto+budyń:
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki budyniu (smak wg uznania)
2,5-3 szklanki mleka
ok. 15 herbatników (ilość taka, aby przykryła cały wierzch ciasta)

Polewa:

1/3 kostki margaryny
4 czubate łyżki cukru pudru
czubata łyżka kakao łyżka wody(lub 2 polewy czekoladowe gotowe.

Wykonanie:

Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając wsypać cukier, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypanąbułką tartą blaszkę. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Budynie ugotować wg  przepisu na opakowaniu, dodając mniej mleka, tzn. 2,5-3 szklanki, tak żeby był bardziej gęsty. Wylać na ostudzone ciasto
i przykryć herbatnikami.
Polewę zrobić łącząc wszystkie składniki na polewę i podgrzewając. Ciepłą polewą polać ciasto. Odstawić do ostygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *