Składniki;
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
20 dag. chałwy
20 dag. masła lub margaryny
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml. alkoholu
Dekoracja:
1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %
Wykonanie;
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej formy posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170C.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.