Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 łyżeczki żelatyny
20 dag. śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
6 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy około 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż biszkopty. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Dodaj śmietanę i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Wylej na biszkopty, schłodź. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Rabarbar umyj, pokrój, włóż na patelnię. Dodaj cukier i łyżkę wody, duś na małym ogniu do miękkości. Lekko ostudź. Zmiksuj, wlej pozostałą żelatynę, wymieszaj. Wylej na ciasto, wstaw do lodówki.