Składniki:
5 jajek
1szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mieszać delikatnie do połączenia się składników. Na koniec dodać olej i ponownie lekko wymieszać Na średnią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, ułożyć na nim jabłka, na które wylać drugą połowę ciasta. Starać się ciastem przykryć jabłka na tyle, na ile jest to możliwe, jeśli któreś nie będzie przykryte ciastem całkowicie, nic nie szkodzi. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C. Na 40 -50 minut na funkcję góra dół.Można po upieczeniu posypać górę cukrem pudrem.