Składniki:
5 jajek
1i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1olejek pomarańczowy
1/2 szklanki herbaty.
Masa jabłkowa:
1galaretka cytrynowa
1 galaretka pomarańczowa
1 kg jabłek
Masa tiramisu:
1/2 kg. kremówki
5 opakowań zagęstnika do śmietany
25 dag. mascarpone
5 żółtek
10 dag. cukru pudru
Wykonanie:
Jajka i cukier ubij. Mąkę i proszek przesiej, dodaj do jajek, wlej 4 łyżki wody, połącz. Piecz 35 minut w temp. 180 C.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzyj, podlej wodą, podduś. Wsyp galaretki, wymieszaj. Biszkopt przekrój na dwa placki, nasącz olejkiem z herbatą. Spod posmaruj połową masy jabłkowej, ułóż ciasto, rozsmaruj resztę masy
Masa tiramisu:
Kremówkę i zagęstniki ubij. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i mascarpone. Połącz z kremówką. Rozsmaruj na cieście. Schłodź.