Składniki:
25 dag. margarynyKasia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 szklanka jagód czarnych
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Jagody wymieszać z proszkiem budyniowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dosypywać do ucieranej masy. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej papierem. Wierzch ciasta posypać jagodami. Piec w temp. 180-190C. około 40 minut trzeba to kontrolować aby nie było niedopieczone. Gotowe ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.