CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

25dag. masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

6 małych zółtek

 

Masa:

 

6 białek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2  budynie śmietankowe lub waniliowe

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

1/2kg. malin świeżych lub mrożonych

cukier puder do oprószenia malin

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnice i zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części,około 60% i 40% zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godz. Blachę posmarować masłem ,wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy.Większą część ciasta zamarzniętą zetrzeć na tarce na dno foremki lekko przygnieść Piecz w temperaturze 180 C .przez 20 minut.Po upieczeniu wystudzić.

 

Masa:

 

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,pod koniec dodać budyń ciągle ubijając na końcu powoli olej cały czas miksując.Na wystudzony spód wyłożyć masę.Maliny opłukane i wysuszone oprószyć cukrem pudrem i układać na masie otworkami do góry.Maliny lekko docisnąć.Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.Piecz w temperaturze 190 C. przez  35-45 minut.Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i czekamy do całkowitego wystudzenia,inaczej będzie się ciężko kroiło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *