Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25dag. masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
6 małych zółtek
Masa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
1/2kg. malin świeżych lub mrożonych
cukier puder do oprószenia malin
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnice i zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części,około 60% i 40% zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godz. Blachę posmarować masłem ,wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy.Większą część ciasta zamarzniętą zetrzeć na tarce na dno foremki lekko przygnieść Piecz w temperaturze 180 C .przez 20 minut.Po upieczeniu wystudzić.
Masa:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,pod koniec dodać budyń ciągle ubijając na końcu powoli olej cały czas miksując.Na wystudzony spód wyłożyć masę.Maliny opłukane i wysuszone oprószyć cukrem pudrem i układać na masie otworkami do góry.Maliny lekko docisnąć.Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.Piecz w temperaturze 190 C. przez 35-45 minut.Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i czekamy do całkowitego wystudzenia,inaczej będzie się ciężko kroiło.