CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

55 g. masła

2/3 szklanki + kilka łyżek na oprószenie ciasta

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

1 duże jajko

1/2szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

1 szklanka świeżych malin

Wykonanie:

Mąkę, proszek, sodę, sól  przesiać, wymieszać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na gładką  i puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę z cytryny, jajko i dokładnie zmiksować. Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, wymieszać, tylko do połączenia się składników.  Formę o średnicy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru. Piec w temperaturze 180 C około 30-40  minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *