Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
55 g. masła
2/3 szklanki + kilka łyżek na oprószenie ciasta
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 duże jajko
1/2szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżych malin
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, sól przesiać, wymieszać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę z cytryny, jajko i dokładnie zmiksować. Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru. Piec w temperaturze 180 C około 30-40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem.