Składniki;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki w proszku
10 dag. masła
2 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Masa serowa:
1 szklanka mleka
10 dag. masła
3/4 szklanki cukru
1 kg. białego sera (zmielonego) Piątnica
4 jajka
skórka z otartej cytryny
aromat arakowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa z żelatyną:
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka kakao do ciast
2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
5 dag. masła
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
4 dag wiórek kokosowych
Wykonanie;
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać cukier, kakao , przyprawę do piernika, oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25×36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe 2 placki i ostudzić. Po po ostudzeniu placki robią się twarde i takie mają być.
Masa serowa:
Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka, przełożyć masło i wsypać cukier. Całość wymieszać, roztopić i zagotować. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu arakowego. Zmiksować mikserem, a następnie przełożyć do gotującego się mleka, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku 1/2 szklanki rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować razem 2 minuty. Gorącą masą serową przełożyć ostudzone placki piernikowe i lekko docisnąć.
Polewa z żelatyną:
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, śmietanę, kakao do ciast i kawę zbożową Inka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać, aby masło się roztopiło i składniki połączyły,dodać rozpuszczona żelatynę w 3 łyżkach wody. Następnie wlać do polewy, ponownie rozmieszać i gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi, zrobić ukosem paski 1/2 wiórek kokosowych wcześniej zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.