Składniki:

Ciasto:

3 szklanki  mąki

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka sody

 

 

Polewa czekoladowa:

 

30 dag orzechów włoskich

 1/2 kostki margaryny

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

Krem:

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki budyniu śmietankowego

1 kostka masła

2/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Na wysmarowaną blaszkę i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto . Na ten placek nałożyć polewę orzechową. Piec 15 minut w temperaturze 180  C.Z drugim plackiem postąpić tak samo tylko upiec go bez polewy orzechowej .

Wykonanie:

Polewa orzechowa:

 Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier , wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

Wykonanie:

Krem:

 Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować „budyń”. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Utrzeć, aż  masa będzie puszysta. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy , krem , ciasto z polewą orzechową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *