Składniki;
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml. oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce: świeże lub zamrożone

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzch wysypać owoce np. borówki amerykańskie lub inne według własnego uznania. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 170C około 45 – 65 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *