Składniki:
35 dag. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka maślanki lub jogurtu
1/2 szklanki oleju
Dowolne owoce :rabarbar ,borówki ,truskawki itd.
Kruszonka:
15 dag. mąki
12 dag. cukru
8 dag. masła
Wykonanie:
Kruszonka:
Połączyć przesiana mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Ciasto:
Maślankę, olej i całe jajka połączyć razem mikserem . Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach na gładką dość gęstą masę. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce i całość posypać kruszonką. Piecz w temp 175 C. 40-50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.