CIASTO Z OWOCAMI NA MAŚLANCE

Składniki:

 

35 dag. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

1 szklanka maślanki lub jogurtu

1/2 szklanki oleju

Dowolne owoce :rabarbar ,borówki ,truskawki itd.

 

Kruszonka:

 

15 dag. mąki

12 dag. cukru

8 dag. masła

 

Wykonanie:

Kruszonka:

 

Połączyć przesiana mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.

Ciasto:

Maślankę, olej i całe jajka połączyć razem mikserem . Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach na gładką dość gęstą masę. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce i całość posypać kruszonką. Piecz w temp 175 C. 40-50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *