Składniki:

 

6jajek

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oliwy

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodawać stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem, na końcu wlać oliwę, dokładnie wymieszać ,wylać na wysmarowaną i wysypaną blaszkę, piecz około 20 minut w 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na pół, nie będzie za wysokie, ale takie ma być.

Pianka:

2 galaretki

2 śnieżki

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, wrzącej, gdy galaretka zacznie tężeć, przygotować 2 śnieżki wg. przepisu, do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę, dobrze wymieszać mikserem na małych obrotach, wylać na 1 część ciasta, przykryć drugą, wierzch udekorować polewą. Wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto łatwe, i dobre .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *