Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąka pszennej
25 dag. margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
Pianka :
7 białek
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
14 szklanki oleju
1/2 kg. Malin
Wykonanie;
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, i szybko zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części nie równe jedna większa druga mniejsza i osobno każde zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180C. Blachę o wymiarach 33×23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć lub pokruszyć większą część ciasta, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Piana;
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle ubijać na wysokich obrotach miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec powoli wlewać olej – ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka. Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę,delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny, a na koniec lekko je docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. i piecz około 40-50 minut aż zarumieni się ładnie z wierzchu na złoty kolor.