CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny lub masła

6 żółtek

5 łyżek kwaśnej śmietany

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:

6 białek

3/4 szklanki cukru

1 kisiel malinowy lub żurawinowy 40 g.
Dodatkowo:

80 dag. rabarbaru

2 cukry waniliowe

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i szybko zagnieść.Podzielić na 2 części na 2/3 i 1/3 włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki 1-2cm. i wymieszać z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej miksować. Na końcu dodać kisiel i jeszcze chwilkę miksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. 2/3ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Na ciasto nałożyć rabarbar następnie wyłożyć piankę i 1/3 ciasta, które zetrzeć na tarce na grubych oczkach nad ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C. Piecz około 40- 60minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *