Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny lub masła
6 żółtek
5 łyżek kwaśnej śmietany
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel malinowy lub żurawinowy 40 g.
Dodatkowo:
80 dag. rabarbaru
2 cukry waniliowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i szybko zagnieść.Podzielić na 2 części na 2/3 i 1/3 włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki 1-2cm. i wymieszać z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej miksować. Na końcu dodać kisiel i jeszcze chwilkę miksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. 2/3ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Na ciasto nałożyć rabarbar następnie wyłożyć piankę i 1/3 ciasta, które zetrzeć na tarce na grubych oczkach nad ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C. Piecz około 40- 60minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.