CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

8 jaj
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
ewentualnie 2 łyżki wody ( gdyby mąka mocno chłonęła i ciasto było za gęste )

Wykonanie:

Rabarbar obieramy ,kroimy w kostkę ,zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie biała dodajemy powoli mąkę i olej ( ja mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia ). Gdy ciasto jest za gęste dodajemy wodę .Na samym końcu dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką. Ja
dodatkowo obsypałam rabarbar mąką żeby przy pieczeniu nie poszedł na dno.Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką albo kaszą manną. Pieczemy około 50 minut ( do suchego patyczka ). Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *