CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ

Składniki;
Biszkopt jasny:
5 jajek
5 łyżek maki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia

Rabarbar:
1i 1/2 kg. rabarbaru
1 galaretka agrestowa
cukier do smaku

Śmietanka:
1/2 litra śmietanki 30%
2 galaretki wiśniowe
1/2 szklanki wiśni

Dodatkowo:
Wiórki czekolady do dekoracji

Wykonanie;

Biszkopt jasny:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane z cukrem,dodać żółtka, wymieszać dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać.
Piecz na blaszce 25/36cm.wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku w 180 C. około 30 minut.

Rabarbar;

Rabarbar oczyścić umyć i smażyć do rozpadnięcia się rabarbaru, dodać cukier i galaretkę w proszku, schłodzić.

Śmietanka;

Śmietankę ubić dodajemy tężejące galaretki czerwone rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku wymieszać wsypać wydrylowane wiśnie i wymieszać.

Przełożenie ciasta:

biszkopt jasny- tężejący rabarbar- śmietanka- udekorować wiórkami czekolady według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *