Składniki;
Biszkopt jasny:
5 jajek
5 łyżek maki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Rabarbar:
1i 1/2 kg. rabarbaru
1 galaretka agrestowa
cukier do smaku
Śmietanka:
1/2 litra śmietanki 30%
2 galaretki wiśniowe
1/2 szklanki wiśni
Dodatkowo:
Wiórki czekolady do dekoracji
Wykonanie;
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane z cukrem,dodać żółtka, wymieszać dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać.
Piecz na blaszce 25/36cm.wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku w 180 C. około 30 minut.
Rabarbar;
Rabarbar oczyścić umyć i smażyć do rozpadnięcia się rabarbaru, dodać cukier i galaretkę w proszku, schłodzić.
Śmietanka;
Śmietankę ubić dodajemy tężejące galaretki czerwone rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku wymieszać wsypać wydrylowane wiśnie i wymieszać.
Przełożenie ciasta:
biszkopt jasny- tężejący rabarbar- śmietanka- udekorować wiórkami czekolady według swojego pomysłu.