Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1//2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 g margaryny o temperaturze pokojowej
50 g smalcu
2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
4 żółtka
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim wysmarowaną dużą tortownicę o średnicy 30 cm, po czym nakłuć widelcem całe ciasto Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st .C piec 15 minut.
Mus owocowy z rabarbarem i truskawkami:
Składniki:
1 kg rabarbaru
20 dag truskawek
1 szklanka cukru
200 ml wody
2,5 torebki budyniu waniliowego
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, wsypać do garnka i wymieszać z połową porcji cukru, odstawić na 2 godziny aż puści sok. Po tym czasie wsypać truskawki i resztę cukru oraz wlać 1/3 szklanki wody. Całość zagotować i wlać budynie wymieszane w pozostałej wodzie, mieszać aż całość zgęstnieje.
Piana z białek:
4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, wsypując porcjami cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, całość wymieszać i wyłożyć na gorącym musie z owoców.
Na upieczony kruchy spód nałożyć gorący mus owocowy, na górę wyłożyć ubitą pianę z białek. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Ciasto nadaje się do spożycia po całkowitym wystygnięciu żeby stężało.