Składniki;
Ciasto;
25 dag. margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
5 białek
2 kisiele truskawkowe
1 szklanka cukru
Ponadto;
1i 1/2 kg. truskawek
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie;
Ciasto;
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Ciasto podzielić na 2 części, 2/3 i1/3 . 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną i posypana bułką tarta, lub wyłożoną papierem do pieczenia.Truskawki umyć odsączyć , odszypułkować. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem,posypać bułką tartą,wyłożyć truskawki większe przekroić na pół,małe położyć w całości.Na ułożone truskawki wyłożyć ubitą pianę z kisielem a na wierzch potrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika.Piec około 45 -50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piana;
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać do sztywności, wyłożyć na truskawki na blaszce.