Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18%
4 żółtka
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik wiśni drylowanych
5 żółtek
10 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
? l mleka
2 margaryny palmy

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Na blaszkę o wymiarach 32×20 wykładamy jeden placek i wiśnie, przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około 30 minut. Tak samo pieczemy pozostałe dwa placki. Mleko gotujemy. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Jak dobrze utrzemy to dodajemy mąki. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić ugotowany budyń. Margarynę utrzeć z budyniem. Przekładamy blaty kremem. Polewamy polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *